Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2021 12:36 - Старите хора
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 1984 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 08.02.2021 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Един жесток цар изкарал закон да бъдат погубени всички стари хора.
– Каква полза от тях – казал той, – нито орат, нито жънат, нито дърва секат. Само ядат хляб и се пречкат вкъщи. По-добре ще живеем без тях.
Запретнали се царските палачи. Всичките стари хора минали под нож. Останал само един старец – баща на болярин. Дожаляло на болярина да вземе главата на стария си баща, затуй го укрил на тайно място и го хранел скришом, без да знае никой. Жестокият цар имал луд чер кон: ритал, хапел, скачал, хвърлял ездачите. Никой не можел да се приближи до него и да го укроти. В столицата живеела една лукава знахарка. Царят заповядал да я повикат в двореца и почнал да я разпитва как може да укроти лудия кон.
– Как ли? – отговорила знахарката. – Заповядай, господарю, на твоите боляри да усучат въже от пясък. Вържеш ли коня с въже от пясък, той ще стане кротък като овчица.
Царят се почесал по тила и повикал болярите си.
– Хей, боляри – викнал им той, – слушайте какво ще ви заповядам! Още утре да ми донесете едно въже от пясък. Ако дойдете в двореца без пясъчно въже, главите ви ще взема!  
Прибрали се болярите с наведени глави. Никому не идвало наум как може да се усуче въже от пясък. Между болярите бил и оня, който пощадил живота на баща си. Като се прибрал вкъщи омърлушен, старецът го попитал:
– Защо си кахърен синко?                      
Боляринът му разправил какво иска царят.
– Туй ли е то всичко? Не бой се. Утре, като идете в двореца и царят рече: "Къде е въжето?" – ти му отговори: "Царю, готови сме да усучем въже от пясък, но не знаем какво трябва да бъде – дебело, тънко, жълто или червено, дай ни по-напред мостра."   На другия ден, като чул умния отговор, царят преклонил глава и казал:
– Прави сте, трябва да ви дам мостра, но няма откъде да я взема.
И царят простил живота на всички. Същото лято настанала голяма суша. Всичко живо изгоряло – и трева, и плод. Пресъхнали реките и кладенците. Житниците се опразнили. Не останало жито дори за семе. Уплашили се хората да не измрат от глад. Загрижил се и царят. Повикал пак болярите и им заповядал:
– Каквото щете правете и струвайте, но утре, като дойдете, искам да ми кажете откъде да намерим жито за посев, инак главите ви ще взема. Тръгнали си болярите сломени – не е лесна работа да се намери жито. Скритият старец видял, че синът му се връща и този път омърлушен, и попитал какво се е случило.
– Сега, тате – рекъл боляринът, – и ти не можеш ми помогна.
– Защо?
– Защото царят иска семе за посев, а никъде в страната няма жито.
– Не бой се, синко. Утре, когато се явите пред царя, ти му кажи да заповяда на селяните да разровят всички мравуняци на царството. В мравуняците има много жито, събирано зрънце по зрънце от мравките.  
И наистина, щом селяните излезли по кърищата и разкопали мравуняците – намерили във всеки мравуняк по една торбичка едро зърно. Царят останал много учуден от находището и се обърнал към болярина, дето криел баща си. Попитал го:
– Кажи ми, кой ти даде този мъдър съвет?
– Не смея да кажа, господарю, защото ще ме погубиш.
– Няма косъм да падне от главата ти, кажи!
Тогава боляринът признал, че е укрил баща си и той го е научил какво да каже за пясъчното въже и де има скрито жито.
Скоро излязъл нов закон: никой да не закача старите хора, а когато вървят по улиците – всеки да им сторва път.  

Българска народна приказка

image
   



Гласувай:
11



1. krumbelosvet - Да
08.02.2021 18:06
Помните ли филма "Бели сенки" с Антъни Куин?
"Бели сенки" са ескимосите, инуити. При тях има обичай старите хора, щом не могат повече да работят, да излизат от иглуто за храна на мечките. Така постъпил и героят на Антъни Куин с тъща си. Но му се родило първо дете, без зъби разбира се. И той предложи да го изнесът на снега като бъдещ инвалид и посмешище за племето. РЕАЛЕН КАЗУС!!! Родилката се намеси с аргумента, че ще помоли техния бог за помощ и така спаси детето. Случайно! Не случайно природата не убива старите хора доста след като отпаднат физическите им сили.
Обратно! Процъфтяват народи, които УВАЖАВАТ старостта. Какъв ще е живота на младежа например ако знае, че го чака ПОЗОРНА старост?
цитирай
2. batogo - !!!:))) Чудесен мъдър и безкрайно полезен постинг, Фея!
09.02.2021 16:37
И притчата и стихът са пълни с Истина която, колкото повече хора осъзнаят и прилагат в живота си, толкова по-скоро ще се възродим като одухотворено общество... Дай Боже да се случи!
Нека Божията Любов, Мъдрост и Истина те съпътстват в житейския ти път!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9493143
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031