Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2018 16:53 - Нужда
Автор: riffraff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 404 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Нуждата е деликатно явление. Не търпи отлагане. Особено малката. Като повикване към Бърза помощ е. Трябва да се действа светкавично, за да не стане късно. В противен случай има опасност от конфузни ситуации.

Странно е как човек научава тази и други простички житейски алгоритми от собствен опит, а и е добре да се запознае с тях в приемливо допустима ранна възраст. 
В такива моменти имаш чувството, че тоалетната е едно от най-важните постижения на човешкия гений и научно-техническата революция, заедно с парната машина и телеграфа.
Училищните тоалетни през 80-те години на миналия век не приличаха особено на днешните. Освен всичко друго те служеха и като особена форма на социален живот. Там се уреждаха спорове за момичета. Даваха се безплатни уроци по юмручно право при възникнали внезапно философски спорове. Там можеше да се похвалиш с новите си маратонки "Ромика". Да видиш карти за игра, на чийто гръб имаше голи жени, които някой беше получил наскоро от чичо си - международен шофьор - и с гордост показваше на всички в голямото междучасие. Там се научаваха първите цинизми и модерни думи от тогавашния жаргон като "готино", "скивай", "ходи се гръмни" и др. Там се споделяха и предаваха тайни, мръсни вицове и пищови за преписване.
А и самото ходене до тоалетната през междучасието си беше цял ритуал. Момичетата стояха на чешмата в коридора, говореха помежду си и се смееха, хвърляйки скрити погледи към минаващите покрай тях момчета, запътили се към стаята за нужди. Изведнъж някой от младите мъже, подтикван от брауновото движение на своите хормони, дръпваше уж случайно бърз спринт, за да впечатли с физическите си способности дамите и дочакваше другите доволен, че е успял да впечатли, както сам се надяваше, обекта на своето обожание.
Като всяка, уважаваща себе си институция, училищната тоалетна имаше своите неписани вътрешни правила. Това беше някакво своеобразно ученическо бушидо - код на честта, спазван безусловно от всички. Така например, привилегията да ползват wc-то първи имаха най-големите. Не всеки биваше допускан в тази истинска „светая светих“, когато там се решаваха важни въпроси. Самия факт, че си допуснат, вече ти гарантираше по-висок статут и влияние в това никак не малко ученическо общество.
Много бяха и митовете и легендите от ученическия фолклор по въпроса за това полезно помещение. Особено популярно и разпространено бе схващането, че ако използваш средната клетка, това неминуемо носи лош късмет и ти със сигурност ще бъдеш изпитан още следващия час. По тази причина тя никога не биваше използвана. Винаги беше суха и чиста. За разлика от нея крайните две се експлоатираха до краен предел, а стените им красяха надписи от рода на AC/DC, Deep Purple, Black Sabbat,“ А+ Н = Love“, „Обичам К.!“, „Само „Хебър“!“, „Иван е тъпак“.
А ръката на нечий млад ренесансов майстор беше изрисувала няколко тайнствени фалически символа, придружени със съответните нецензурни послания.
Преди повече от 18 г., веднага след университета, се върнах в училище. С трепет и страх отворих за пръв път вратата на учителската стая в своя пръв учебен ден като учител. Там бяха повечето от моите бивши преподаватели, които безкрайно обичам и уважавам и до днес. 
Помня добре, че след 3-я час природата все по-усилено ме викаше и аз се отправих към добрата стара ученическа тоалетна, която ползвам и до днес. Влязох бързо, защото междучасието вече бе към средата, а имах и други задачи. За мое най-голямо разочарование обаче свободна беше само средната клетка. Не се поколебах, обърнах се и излязох. Не исках да рискувам и да ме настигне старото ученическо проклятие. Нямаше как - трябваше да почакам.

 

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: riffraff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 23593
Постинги: 23
Коментари: 6
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031